Intresset för byggnadsvård ökar och det är många som vill ta hand om sina hus enligt byggnadsvårdens principer. Dalarnas byggnadsvårdspris vill belysa och uppmuntra goda insatser för bevarande av lokalt byggnadsskick, kunskaper inom äldre hantverkstekniker samt nyskapande byggande på traditionell grund i Dalarna.
Priset instiftades år 2015 av Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund, Falu Rödfärg, Länsstyrelsen Dalarna och Dalarnas museum och delas ut vartannat år.
Alla kvalificerade bidrag nomineras och bedöms av en jury, bestående av fyra representanter för tävlingens stiftare. Juryn väljer ut ett mindre antal finalister bland de nominerade bidragen som de besöker för att få veta mer om projektet och för att uppleva platsen.
Grundläggande i juryns bedömningsarbete är:
Efter juryns platsbesök utses en vinnare. Samtidigt kan publiken rösta fram sin favorit. Tävlingen avslutas med en prisutdelning vid det vinnande byggnadsvårdsprojektet.
Byggnadsvård handlar om att se och bevara det gamla, om att modernisera byggnader på ett varsamt sätt så att de kan fortsätta att användas i framtiden liksom om att ta hänsyn till omgivningens byggnadsmiljö vid ny- och tillbyggnad. Byggprojekt som uppfyller ett eller flera av dessa ledord är byggnadsvårdsprojekt i verklig mening.
En eller flera byggnader har bevarats tack vare större räddningsåtgärder eller genom en längre tids underhåll med flera små punktinsatser. Projektet har alltigenom genomsyrats av varsamhet och tillämpning av äldre byggtekniker och material som fanns i byggnaden sedan tidigare.
En äldre byggnad har anpassats för att motsvara dagens behov. Anpassning handlar om så väl modernisering och tillbyggnad av bostadshus som om att ge övergivna byggnader nya funktioner genom ombyggnad. Förändringarna har utförts med hänsyn till byggnadens kulturhistoriska värden och främjar ett långsiktigt bruk och underhåll.
En helt ny byggnad som motsvarar dagens normer och komfortkrav har uppförts bland äldre bebyggelse. Byggnadens placering i landskapet, dess skala och proportioner, fasadmaterial och kulörer tar hänsyn till omgivningens karaktär och till lokal byggnadstradition.