2023

Bagarns i Gubbo

  • Ort:Gubbovägen 212, Smedjebacken
  • Typ av objekt:Bostadshus, med fd bageri
  • Byggår:Huset är byggt 1887 av Jan-Hinrik och Elisabet Kristina Jonasson. Timmerstommen flyttades till platsen från okänd ort. De bodde i huset med sina fem barn och drev samtidigt bageriet. När rörelsen var som störst hade de bagare och pigor anställda och sålde bröd både själva och till affärer i närheten, delar av huset var även uthyrda. Bageriet blomstrande tack vare de många gruvorna i området. Bageri och café lades dock ner på 50 talet. Jag har hört berättelser om huset och människorna som bott i det hela min uppväxt tills de blev som mytiska gestalter.Jag och min dotter Lotta har numera huset som bostadshus, Lotta är femte generationen som bor här. På 60 talet renoverades huset av mina morföräldrar och den ursprungliga glasverandan togs bort och ersattes med en utbyggnad med moderna fönster och fjällpanel. Det har alltid varit min dröm att återställa den.
  • Byggstart:
    Projektet påbörjades 2020 med förberedelser och planering. Då var det en ful utbyggnad på huset med fjällpanel och moderna fönster som inte höll värmen. Utbyggnaden passade inte alls ihop med huset i övrigt. Målet var att återställa den vackra glasverandan och kunna använda den året om.
  • Omfattning, material och metod:
    Hela utbyggnaden fick rivas förutom stolparna som fanns bevarade under panelen, taket och en del snickarglädje. En del fönsterbågar fanns kvar och renoverades, med linoljekitt och gammalt glas, några nytillverkades. Pardörrarna fanns kvar i ett uthus och renoverades och sattes tillbaka, med vackert blästrat glas. Verandan har isolerats med linisolering. Hela verandan har målats med linoljefärg.
  • Bevarande - nyskapande:
    Grunden och taket och stolparna däremellan har bevarats. De flesta ytterbågarna är original, likaså ytterdörren, de har dock kompletterats med kopplade innerbågar för ett bättre inomhusklimat. Min snickare, Björn, har rekonstruerat alla träpaneler efter gamla fotografier, han byggde i princip upp hela verandan inne på sin verkstad med hjälp av fotografier och måtten mellan stolparna, ett otroligt jobb. På plats passade han sen in panelerna mellan stolparna som ett jättepussel.
  • Utmaning:
    Björn hade en riktig utmaning i att rekonstruera allt utifrån fotografier, vilket han klarade galant. Att renovera försterbågarna var väldigt tidskrävande men min största utmaning var att välja rätt färgsättning, jag hade kontakt med både experter och lekmän men det slutade med att jag blandade till alla kulörer själv. Jag är nöjd med slutresultatet men lade många timmar på forskning inför besluten. Målningen tog också många, många timmar men är stolt över att ha gjort det helt själv. Blod, svett och tårar har definitivt spillts under detta projekt.
  • Resultat:
    Vi har inte riktigt börjat använda verandan än som det är tänkt, målning av insidan pågår, men ser fram emot att sitta där i solen, i regn och åska eller snöstorm. Mest lyckat är att den ser ut exakt som på de gamla fotona och att det blev precis som jag tänkt. Har fått kommentarer från bybor, främlingar, släktingar och "experter" att det blev så bra, att det ser ut som att verandan alltid funnits där och att den är ett smycke för huset, det tycker jag är roligt!
  • Övriga personer:
    Min snickare Björn på Gubbo snickeri & bygg. Björn är även min granne och det här (idiot-)projektet hade aldrig gått utan honom.
  • Byggnadsvård för dej:
    Byggnadsvård är för mig en livsstil. Enligt mig är gamla byggnader så mycket vackrare, proportionerna, materialen och charmen. Älskar ljuset genom handblåst glas, känslan av trägolv under nakna fötter och lukten av linolja. Jag trivs med att ha gamla saker omkring mig, där skavanker och slitningar berättar en historia om dem som levt här före oss. Samtidigt vill jag lämna mina egna årsringar som generationer efter mig kan tolka.
  • Byggnadsvårdstipset:
    Låt det ta tid!

Årets bidrag

Inga bidrag här än...

Tack för din röst!

{{confirmSuccessMsg}}

Hoppsan!

{{confirmFailMsg}}
Stäng