2023

Huset Finland

 • Ort:Strömsdal 11, Grängesberg
 • Typ av objekt:Bostadshus i bruksmiljö.
 • Byggår:Byggår anges till 1912 men är sannolikt något äldre. Huset har använts som flerfamiljshus med 3-5 hyresgäster under förra århundradet, inköptes 1970-talet av mina föräldrar, då den sista hyresgästen flyttade ut. Huset har fått tilläggsisolering, sannolikt 40-50-tal och enstaka förändringar har gjorts. Taket lades om till tegel för länge sedan (spåntak innan tror vi) Huset har stått obebott och förfallit sedan 90-talet. Vi övertog huset 2021.
 • Byggstart:
  Våren 2022 genomfördes renovering av taket som bitvis var i mycket dåligt skick. Skogen runt om avverkades med skogsmaskin. Hela tomten på 6000 kvm hade vuxit igen helt. På 50-talet fanns stora fina odlingsland på tomten, vilket kanske gett huset dess namn.
 • Omfattning, material och metod:
  Tegel och papp revs helt bort ned till råsponten. Ca 40% av råsponten byttes ut där den var i för dålig skick. Takbjälkar skarvades och lagades i utkanterna. Bjälkhuvuden som kapats vid tidigare takomläggning förlängdes till nästintill ursprunglig längd så att taköverhänget mer fått utseende som i orginal. Taket lades om med papp och svart falsat plåttak med integrerade solceller på sydsidan (som nästan inte syns alls).
 • Bevarande - nyskapande:
  Taket har bevarats och återställts med längre bjälkhuvuden. Ursprungligen hade taket enligt bilder förmodligen spåntak, och därefter tegel, medan farstukvisten hade falsat plåttak. Vi valde plåttak för att kunna bevara ett gammalt utseende och samtidigt ha solceller på taket som inte syns. Detta är steg1 i ett större projekt att renovera hela huset. Huset står ännu så länge oanvänt. Det ska ytskiktsrenoveras, fasad- och fönsterrenoveras. All el måste dras om och avlopp ska anläggas. Farstukvisten är rötskadad och måste åtgärdas. Planen är att genomföra renoveringen sakta under en 5 års period.
 • Utmaning:
  Att skarva takbjälkar och återställa bjälkhuvuden, vilket kostade rejält extra. Att placera växelriktare utanpå huset. Vi har tillfälligt löst det genom att den är fastskruvad på fasaden, men ska försöka hitta en annan lösning på sikt då detta förstör fasaden.
 • Resultat:
  Resultatet blev mycket bra. Taket räddar stommen och resterande renovering kan nu fortlöpa.
 • Övriga personer:
  Midsummer, företaget som lagt om taket och installerat solceller.
 • Byggnadsvård för dej:
  Drivkraften är kärleken till gamla hus, och viljan att bevara det som oåterkalleligt är borta när gamla hus rivs. De riktigt gamla stora hus som finns kvar är mycket vackra och har ett stilspråk som inte riktigt finns längre vid nybyggnation (även om det ändrats en del på senare år). Eftersom jag sett flera äldre hus försvinna i min omgivning ville jag ändå rädda detta hus, fastän vi redan har ett hus i samma by. Äldre hus med timmerväggar eller 3 tums plankväggar är unika i sig och det är en speciell upplevelse att visats i dem om det inte finns så mycket moderna material tillagda i efterhand.
 • Byggnadsvårdstipset:
  Läsa mycket, använda sociala medier för inspiration, kontakta byggnadsantikvarie. Favoritmaterial är linoljefärg.
 • Mer info:
  Instagramkonto som kommer dokumentera förloppet: https://www.instagram.com/p/CpTI1sMtOLM/?igshid=YmMyMTA2M2Y= @husetfinland

Årets bidrag

Inga bidrag här än...

Tack för din röst!

{{confirmSuccessMsg}}

Hoppsan!

{{confirmFailMsg}}
Stäng