2019

Gamla Stugan på Gonäsheden, Ludvika

 • Ort:771 94 Ludvika
 • Typ av objekt:Stuga / Besöksmål - Dan Andersson
 • Byggår:1850 enligt papperen, men enligt byggnadsvårdarna ser bl.a. murstocken ut att vara från 1700-talet.
 • Interiör:
  Byggnadsvårdmässig renovering/återställande av kök, kammare, förstuga och vind. Murstocken har renoverats och försetts med insatsslang. Den gamla bakugnen har iordningställts till brukbart skick. En gammal järnspis (Nyhammars Bruk) och en kamin (Bolinders) har införskaffats då de ursprungliga eldstäderna saknades. Gammal puts är nerknackad och ersatt, vitkalkad. Spegeldörrar, halvpanel, foder m.m. målade med linoljefärg. Det ruttna kammartaket är utbytt till ett nytt handhyvlat, målat. De takbrädor som gick att återanvända är nu golv på vinden. Vindens gamla kutterspån är utbytt och noggrant genomletat efter papper, brev m.m. Tapeten i kammaren är nytillverkad utifrån en av stugans originaltapeter, det är ny lerklining under. Inredningen är original med bl.a. en diskbänk med zinkplåt och ett skafferi. De flesta möbler har stått i stugan hela mitt liv, några är skänkta till stugan, t.ex. den kökssoffa som Dan Andersson köpte inför giftermålet med Olga och den tramporgel som räddades ur lågorna då Skattlösbergs skola brann upp, skolan där Dan Andersson föddes och där hans föräldrar arbetade som lärare. På vinden har det alltid stått ett skrivbord, det gör det nu också, och en gammal skrivmaskin. Gamla Stugan används efter renoveringen enbart som ett besöksmål för Dan Andersson-entusiaster.
 • Exteriör:
  Byggnadsvårdsmässig renovering/återställande av tak med ursprungligt falstegel från Wedevågs Bruk, komplettering av trasigt taktegel. Upprätning av nedsjunken förstuga. Reparation av skorsten där trasig mursten lirkats bort och likadana gamla murstenar, modell ”små”, pusslats på plats. Material till skorsten, dropplister, hängskivor, ytterpanel m.m. hittades i gårdens bodar. Hängrännor i galvaniserad plåt är tillverkade. Fönsterbågarna är renoverade och målade, grönt och vitt. Pardörrarna är isärplockade, renoverade och blåmålade, den ursprungliga blå färgen finns kvar på dörrarnas insida. Stugan väntar på rödfärgningen, vår önskan är att koka rödfärg på plats, med pigment från Falu Gruva.
 • Trädgård/Omgivning:
  Bevarade odlingsland och gamla äppelträd. Besökande vid de dramatiserade visningarna och under Dan Andersson-veckan får börja med att slå sig ner i trädgården för en fika och en föreläsning om renoveringen. Bilarna parkeras utanför gården, på byvägen. Innanför grindstolparna av granit råder en rofull stämning av tidlöshet, och en förväntansfull uppmärksamhet riktas mot gårdens pärla, Gamla Stugan.

Årets bidrag

Inga bidrag här än...

Tack för din röst!

{{confirmSuccessMsg}}

Hoppsan!

{{confirmFailMsg}}
Stäng