2020-2021

Kyrkogatan 71

  • Ort:Smedjebacken
  • Typ av objekt:Timmerhus, murad ladugårdsdel med lokalt tegel, inslag av slaggsten i grunder och matkällare.
  • Byggår:1700-tal, 1862,1897 och 1902. Bondgården är tillsammans med Hägermansgården de enda bevarade bondgårdarna i centrala Smedjebacken. Båda är belägna i de äldsta delarna av Smedjebacken, By.
  • Övrigt:”1862” är en levande gård där man bland annat finner en byggnadsvårdsbutik, Smörgunskafé, trädgårdsredskap och inredning till hemmet. Under 2021 skall ett kök med bageri färdigställas samt att den gamla dyngstacken blir ett orangeri med extra sittplatser till gårdens gäster. All renovering sker med traditionella tekniker och materialval. Timmer från Göberget har specialsågats till byggnaderna och staketen. Det äldsta huset är också det efter en mycket lång tid färdigställt. Ny bakugn efter den gamla är murad av en murare som specialiserat sig på bakugnar i Bergslagen. ”1862” är långt ifrån sin dröm, men varje dag sker små ting med eftertanke och medvetenhet. Gården ger mig kärlek och jag den.
  • Interiör:
    Gårdens kor flyttade ut på 50-talet och hästen Stjärna gick sin väg 1965. Efter det har ekonomibyggnaderna i princip lämnats åt sitt öde. Boningshus och bagarstuga har kvar sina lerklinade väggar. En del väggar är renoverade och då har jag återanvänt det gamla materialet. Ladugårdens putsade väggar är nykalkade. Till min stora lycka har ingenting moderniserats med undantag för en minimal toalett i huset samt en dusch.
  • Exteriör:
    Taken bär sitt ursprungstegel och där renovering utförts har teglet tvättats och de trasiga pannorna har ersatts av en generös samling gamla pannor som låg och väntade. Under teglet finns pärttak samt trätak bevarat. Tidigt 1900-tal fick boningshuset en panel med snickarglädje. Dess fönster ersattes av flaggfönster. De gamla återanvändes på ekonomibyggnaderna. Halvmånefönstret som ersattes av ett gavelfönster ligger fortfarande på vinden. Alla byggnader är målade med röd slammfärg förutom boningshuset som idag är ljusgult men inväntar sin originalfärg i mild jugendgrön. Den del som använts till stall och ladugård är murad. Teglet kommer från Walsverkets tegelbruk. Alla fönster är i gjutjärn på denna byggnad. De byggnader som inte klarat sig i sin dvala är numera återuppbyggda. Vagnslidret och den gamla dyngstacken. Därtill har ett nybyggt hönshus skapats, en fri kopia från Mattsbo herrgårds utedass.
  • Trädgård/Omgivning:
    På gården finns ett flertal äppelträd som med stor sannolikhet planteras då huset byggdes, 1862. Stora almar, lönnar och sälgar blandar sig med björk och en plommonlund. Pomologen Olle Ridelius är en stor mentor i mitt gröna arbete. Vi växer i vårt odlande av köksväxter varje år och mer och mer blir ersatt av sorter hämtade ur vårt Gröna Kulturarv. Under 2020 fick gården även ett helt eget äppelträd som upptäcktes efter en röjning 2008 och för varje år av sol och plats åter fått liv. Inget liknade äpple fanns att finna och efter expertutlåtande döptes det till 1862. Under 2020 byggdes även en inhägnad örtagård med en egen bi-och humlerabatt.

Årets bidrag

Inga bidrag här än...

Tack för din röst!

{{confirmSuccessMsg}}

Hoppsan!

{{confirmFailMsg}}
Stäng