2023

Ladan Hello Sunnanhed

 • Ort:Digrosgatan 4, Furudal (Sunnanhed)
 • Typ av objekt:Lada
 • Byggår:vi vet inte exakt, men enligt grannar så bör den var en bra bit över 100 år, kanske närmare 150? Tyvärr vet vi inte så mkt om hur den använts, våra grannar har bättre kolla på det :)
 • Byggstart:
  Vad vi vet så har ladan renoverats och vårdats i olika omgångar genom åren. Men 2018 tog vi över fastigheten och tittade på hur vi kunde ge liv åt detta kulturarv som många gånger bara förfaller med tiden på landsbygden. Överlag var byggnaden i förhållandevis gott skick. Från start var det viktigt för oss att bevara allt i originalkonstruktionen. Projektets inriktning handlar om att hur man kan föra historia och tradition vidare men samtidigt göra en byggnad relevant för samtiden och hand i hand med det bidra till en levande landsbygd. Det finns ett 100 års perspektiv på hela projektet.
 • Omfattning, material och metod:
  Hela byggnaden omfattas, man kan säga att allt är ett giftermål i att bevara en ursprungsbyggnad i dess befintliga originalskick och en inre transformation gör byggnaden brukbar på helår och för en lång tid framöver.
 • Bevarande - nyskapande:
  Som beskrivits tidigare så har otroligt mycket av byggnaden bevarats, några exempel på rekonstruktion eller uppdatering är tex det härbre som står i ladan, den behövdes timras upp några varv för bättre ståhöjd. En vägg var i så dåligt skick så den behövde bytas.
 • Utmaning:
  Det som har tagit absolut längst tid, vet inte om det är samma sak som svårast, är att bygga innerväggar i ladan. Att sätta skivmaterial på det sätt som vi val var tyvklöst en enorm utmaning, pga av att gamla lador aldrig är rak och har räta vinklar.
 • Resultat:
  Idag har ladan blivit ett mycket unikt besöksmål i Dalarna. Vi har satt lilla byn Sunnanhed på kartan genom att personer kommer och bor i ladan. Det har blivit en plats för kreativitet och inspiration. Det som är absolut finast är att få visa människor hur man kan förvalta dessa kulturskatter som gamla lador är och förflytta människors upplevelse av vad man kan göra med den som känns nyskapande men samtidigt låter historia och tradition leva kvar.
 • Övriga personer:
  Vi har haft en del lokala snickare som varit mycket betydelsefulla, men också företag som stöttat oss med material för att kunna realisera detta helt unika projekt.
 • Byggnadsvård för dej:
  Vi brukar prata om historia och framtid. På det sätt vi tagit oss för och genomfört detta projekt blir en otroligt stark länk mellan något som påbörjades för över hundra år sedan och något som ska få finnas i 100 år till. För oss är en drivkraft att inte bara bevara men också att skapa något levande och bidra till en landsbygd som lever i ett helt nytt perspektiv än vad vi kanske är vana att se.
 • Byggnadsvårdstipset:
  En sak som va tydlig när vi tog över är att insidor på gamla lador är smutsig. Så ett favoritverktyg är en speciell borste som vi köpte i Frankrike. Där används dessa ofta och mycket i alperna just när man renoverar gamla träbyggnader. Den är lite som en gigantisk eltandborste och borstar istället för att slipa träd. På så sätt fick vi rena bjälkar i ladan, utan att förstöra eller ta bort patina.
 • Mer info:
  Instagram: @hellosunnanhed. Webbsida: www.hellosunnanhed.se

Årets bidrag

Inga bidrag här än...

Tack för din röst!

{{confirmSuccessMsg}}

Hoppsan!

{{confirmFailMsg}}
Stäng