Limbäcksgatan 14
- Ort:Limbäcksgatan 14, Våmhus
- Typ av objekt:Släktgård.
- Byggår:Bostadshuset byggdes 1934 av vår farmors far. Huset ersatte då ett mindre boningshus som stått på gården sen någon gång på 1800-talet.Vår farmor och farfar tog över gården från farmors föräldrar under 40-talet. Under 70-talet renoverade dom huset då dom bland annat bytte fönster och dörrar samt moderniserade med ett riktigt badrum. Runt 2010 skrev farfar över huset på vår far, och 2021 fick vi barn ta över huset som då hade fått förfalla en hel del. Eftersom vi tre syskon inte längre bor i byn var vår ambition att renovera huset så att vi har en fast punkt att komma till när vi är hemma på besök.
- Byggstart:
Den utvändiga renoveringen startade våren 2022, ett år efter vi tagit över gården. Vi valde att vänta tills den byggfirma vi ville anlita hade en lucka för oss. Exteriört var huset då ganska förfallet, men skicket visade sig ändå vara förvånansvärt bra då det inte fanns några läckor eller liknande vilket vi hade befarat. Vårt mål med renoveringen är att försöka återställa huset till sitt ursprungliga utseende, så som det såg ut när det byggdes 1934. Trädgården som vår farmor lagt ner mycket tid och kärlek i hade blivit riktigt eftersatt efter hennes bortgång 2008, så det var också en ambition för oss att försöka återskapa trädgården i hennes anda. - Omfattning, material och metod:
Vi har bytt alla fönster till nytillverkade i gammal stil. Vi hade sån tur att vi fick tag på ritningar som visade den ursprungliga bredden på fönstren och bestämde oss då för att byta tillbaka till den storleken för att ge en bättre symmetri på huset. Dörrarna är också ersatta till nya Leksandsdörrar. I och med skicket på fasaden har den ersatts, och då passade vi även på att tilläggsisolera. Slutligen har även taket förlängts ut, och det gamla teglet har ersatts med nytt lertegel. Allt arbete förutom dörrbytet var klart före sommaren 2022, så semestern det året ägnade vi barn med familjer till att måla huset. - Bevarande - nyskapande:
Vi har valt att återskapa det gamla utseendet genom att byta till fönster som storleksmässigt passar bättre till hustypen. Vindsfönstren har vi kunnat behålla, så de har renoverats. Vi kommer att renovera källarfönstren som är original från 30-talet. En förändring vi gjort har varit att taket har förlängts ut, dels på grund av att det ursprungligen var väldigt litet takutstick, samt att tilläggsisoleringen gjort att ytterligare av takutsticket har ätits upp. - Utmaning:
Den största utmaningen har varit kommunikationen mellan oss syskon och byggfirman. I och med att vi inte bor i Våmhus, och att vi tre syskon är spridda i Sverige har mycket fått lösas över telefon. Bortsett från det har nog den största svårigheten vi haft varit att bestämma vilken kulör vi ska måla huset i. Målet var ursprungligen att måla huset i de färger som det var när huset var nybyggt, men då vi hade lite svårt att ta reda på det valde vi istället färg mer fritt. Önskemålet var ändå att hitta en tidlös kulör som passar med hustypen. Vi kom tidigt fram till att vi ville ha vitt hus med gröna knutar, och efter 5 olika färgprov hittade vi tillslut den perfekta gröna kulören som harmonierade fint med tegeltaket. - Resultat:
Vi har fortfarande väldigt mycket jobb kvar, dels utvändigt med grund och källarfönster, men framför allt invändigt där det nu är mycket återställningsarbeten i och med att fönstren bytts ut till annan storlek. Vi känner dock att det invändiga får gå i lite långsammare tempo, och vi kommer ta ett rum i taget. Huset har verkligen blivit den samlingspunkt vi önskade och vi syskon kan nu umgås på ett helt annat sätt när vi har ett hus vi alla kan bo i tillsammans när vi är hemma i byn och hälsar på släkt och vänner. - Övriga personer:
Absolut viktigast i projektet har varit Allmoge Bygg i Våmhus som vi valde för att göra arbetet åt oss. Vi har där haft ett nära samarbete med framför allt Stefan Nilsson som har varit ett väldigt bra bollplank när vi resonerat oss fram till hur vi ska lösa alla detaljer, för att ge ett resultat som är så tidstypiskt som möjligt. De lokala snickarna, samt elektriker och rörmokare som har kunnat rycka ut på snabb tid för att lösa saker som uppstått har gjort att jobbet hela tiden har flutit på bra. - Byggnadsvård för dej:
Vår drivkraft är att återskapa vår släktgård till sin forna glans efter att det tyvärr har blivit lite förfallet under några år. Vi har fått väldigt mycket positiva kommentarer från övriga bybor som alla är väldigt positiva till den förändring som nu skett efter att vi tog över gården. - Byggnadsvårdstipset:
Ta hjälp av kunniga hantverkare. Byt inte ut saker bara för att, återanvänd istället och renovera det som går. En bra skruvdragare är guld värt! - Mer info:
Instagram: @limbacksgatan14
Årets bidrag
Inga bidrag här än...