2020-2021

Stigaregatan 1

 • Ort:Leksand
 • Typ av objekt:Parstuga i timmer
 • Byggår:slutet 1700 på orginalplats
 • Övrigt:I anslutning till äldre bebyggelse i centrala Leksand
 • Interiör:
  Nedervåning; Dörrar in till kök och vardagsrum av ålderdomlig typ, fästa direkt i gåtarna. Dörrarna har kvar sina lås. Nya kilsågade tak, nytt kilsågat golv i kök i övrigt gamla golv, bröstning av kilsågad panel, spännpapp och lumpapp på väggar. Väggar i kök stänkmålat med matt linoljefärg. Nyuppfört spiskomplex med vedspis i kök. Äldre brun kakelugn i "vardagsrum. Väggar i "vardagsrum" schablonmålade med matt linoljefärg. Farstu delvis marmorerad. Övervåning; gamla målade golv. Väggar: papperstapet från Lim o Handtryck och Morris på Spännpapp, stänkmålad övre hall. Synliga åsar i tak. Järnkaminer i båda rummen. Återbrukade spegeldörrar. Foder runt fönster och dörrar är antingen original eller återbruk.
 • Exteriör:
  Husets timmerstomme är lagad men bevarad i sin ursprungsform. Fönster på framsida är renoverade orginalfönster, Stående kilsågad lockpanel, målad med ljus Falu rödfärg. Röda knutlådor och vindskivor. Tak: ihopsamlat gammalt handslaget enkupigt tegel. Två nya skorstenar vid sidan av nockåsen i omålad puts. Entrédörr är en pardörr som är något förlängd i övrigt i original. 5 nya fönsterupptagningar är gjorda då det enda fanns fönster på framsidan. De nya fönstren är återbrukade gamla fönster och karmar. Även grundstenar är flyttade från husets förra plats.
 • Trädgård/Omgivning:
  Huset ska ses som en utveckling av miljön i anslutning till en gammal fastighet från 1890. Huset är placerat nära och längs gatan. Detta knyter an till en äldre tradition i byarna. Som en ytterligare utveckling av miljön har ett gårdshus uppförts i vinkel mot huvudbyggnaden. Det har förstärkt rumsbildningen och inramningen av trädgården. Trädgården har köksträdgård, fruktträd, bärbuskar, hallon. Det finns också mycket blommande växter, till största delen är det äldre kulturväxter som gammaldags rosbuskar, Flox, pioner m.m.
 • Annat:Vi sökte ett hus som skulle passa in i den befintliga gårdsbilden. Huset vi fann var en klassisk parstuga, sannolikt en gammal bergsmansgård från Närkes bergslag. När vi köpte huset var det en ruin med nedfallna åsar och ruttna golv.. Men, vi blev förälskad i rucklet och såg ett inspirerande projekt för oss. Vi var bestämda med att det huset på den nya platsen skulle se ut som om det alltid hade stått på där. Huset är t ex placerat i sluttning med en hög stengrund i södra gaveln. Så stod huset också på sin ursprungliga plats. Vi har gett undervåningen en ålderdomligare karaktär, medan övervåningen fått tryckta tapeter och målade golv. Sedan ett par år bor vi permanent här.

Årets bidrag

Inga bidrag här än...

Tack för din röst!

{{confirmSuccessMsg}}

Hoppsan!

{{confirmFailMsg}}
Stäng